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Keeping it Crystal Clear 

 

Law Question:   

 

1. Are you permitted to role a bowl prior to the start of a game to decided who has the 

mat? 

Law 5.2 Tossing for opening play 

   5.2.1  The coaches in a side game (or, in their absence, representatives 

    of the sides), skips in a team game or opponents in Singles must 

    toss a coin.  

   5.2.2  The winner of the toss must choose whether to:  

    5.2.2.1  place the mat and then deliver the jack and the first  

     bowl; or  

    5.2.2.2  tell the opposing player to place the mat and deliver the 

     jack and the first bowl (the opposing player cannot  

     refuse).  

    

    5.2.3  The option chosen by the coach or representative who wins the 

    toss in a side game will apply to all teams or Singles players (or 

    a combination of teams and Singles players) who make up the 

    side.  

    5.2.4  If the coin is tossed before the start of the trial ends, the option 

    the winner of the toss chooses will apply to both the first trial 

    end and the first end of the game. 

 Answer  No you are not permitted to roll a bowl prior to the start of the game to 

   decided who has the mat. .  In accordance with Laws 5.2.1, “the coaches 

   in a side game (or, in their absence, representatives of the sides), skips in 

   a team game or opponents in Singles must toss a coin.  

 

Information: 

1. In line with the Bowls Australia Policy – Safeguarding Children and Young People 

Policy, Bowls NSW State Umpires Committee recommended in August 2024 that all 

accredited National Officials (Markers, Measurers & National Umpires) should obtain 

a Work With Children Certification (WWCC).  In January 2025 the State Umpires 

Committee mandated that as from 1st July 2025, it will be compulsory for all new 

National Officials Accreditation and Reaccreditation Applications to have a current 

WWCC.   A copy of the applicant’s WWCC must accompany the member’s 

application.  The application process will be altered as from 1st July 2025 so that the 

applicant can upload a copy of their current WWCC onto the application. 

 

2. Measuring device.  The State Umpires Committee has received information that 

National Officials at clubs, are using the “Golding Measure” to conduct measures.  

The Golding Measure is not approved by Bowls Australia for use as a measuring 

device at all levels of bowls within Australia.  The Golding Measure is also not 

approved by World Bowls.  The Golding Measure must not be included in all umpires 

kits.  For those who are not familiar with the “Golding Measure, please see the picture 

below: 
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3. Marks (Lines) on the surface of the greens. 

Below is an extract from a Bowls Australia Memorandum dated 22nd February 2025 

 

“It has been noted and observed on live streaming and by umpire reports and 

observations that some bowls clubs are drawing/marking a continuous line across 

greens at the 2metre mark from the ditch. This is not permitted and contrary to the 

Laws of the Sport. The marks must be lines drawn in the form of a ‘T’.  

 

Similarly, the centre line of the rink can be marked starting 2 metres from each end 

ditch and finishing at any point up to, but not less than 23metres (DR 1.3) from the 

opposite end. There cannot be a line drawn across the green at the 23metre mark and 

the end of the 23metre line cannot be marked with a T. The front ditch end of the 

centre line can be marked with a dot.  

 

NOAG considers that in all situations a continuous line across a green must not occur.  

The Laws of the Sport are quite clear and are based on “defined events” and if the Laws 

are silent on an issue, then you cannot assume that you can do it.” 

 

 If you wish to read the abovementioned memorandum, please follow the instructions 

 below 

 Go to the Bowls NSW Website > Click on Get Involved > Click on Officiating then 

 scroll down to Resources > Click on Bowls Australia > Click on the Bowls Australia 

 Memorandums link. 

 

 If you have any further questions, please direct them via umpires@bowlsnsw.com.au 

 

State Umpires Committee 
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